Rabu, 25 Mac 2009

PEMANASAN GLOBAL

Selain dari kempen 60 Earth Hour atau pengurangan penggunaan elektrik bagi menurunkan suhu bumi, saya merasakan banyak lagi yang boleh kita usahakan bagi mengurangkan masalah pemanasan global ini.


Kalau pada waktu dahulu, ketika belum ada hutan-hutan konkrit, pokok-pokok besar, tinggi dan menghijau menutupi sebahagian besar daratan bumi. Hal ini menyejukkan suhu bumi di samping memproses gas CO2 kepada O2. Pokok-pokok ini menyerap air dari bahagian akar dan melepaskan wap-wap air menerusi daun-daun. Apabila kini, pokok-pokok semakin berkurangan dan digantikan pua dengan bangunan-bangunan konkrit dan besar, sudah tentu mengganggu proses penyejukan bumi.

Oleh itu, saya cadangkan agar dijalankan usaha lanskap bumbung bangunan. Kajian-kajian harus dijalankan untuk menentukan jenis dan saiz pokok yang bersesuaian. Sistem pengairan untuk tujuan siraman dan laluan air juga harus diambil kira. Apabila usaha dijalankan secara menyeluruh di bandar-bandar besar seperti Kuala Lumpur contohnya, sudah pasti pemandangan yang indah dapat dilihat dari atas. Tambahan pula tanaman-tanaman itu akan dapat pula memproses lebih banyak gas CO2 yang dilepaskan naik ke udara, mengguna pakai tenaga sinaran matahari, dan mungkin pula kawasan atas bangunan itu dapat pula dijadikan tempat rehat atau kafe bagi penghuni, pengunjung dan mereka yang bekerja di bangunan-bangunan tersebut.

Amat menarik juga sekiranya sistem semburan air (breeze) dapat diaplikasikan pada bangunan-bangunan tinggi ini terutama ketika cuaca panas. Sekadar idea.

Tiada ulasan: