Jumaat, 10 Julai 2009

TANAMAN RUMPUT TERNAKAN SEPANJANG LEBUHRAYA


Dewasa ini aktiviti perternakan kian bertambah pesat di seluruh negara ekoran kesedaran yang ditimbulkan bahawa pertanian, perikanan dan penternakan merupakan salah satu perniagaan yang mampu membawa keuntungan yang lumayan. Dahulu pernah saya mencadangkan idea mengadakan perniagaan sokongan terhadap industri pertanian seperti perniagaan peralatan dan kelengkapan pertanian termasuklah alat-alat ganti mesin pertanian dan sebagainya.

Kali ini, idea saya tertumpu kepada mengusahakan tanaman rumput untuk makanan ternakan. Haiwan-haiwan ternakan memerlukan makanan mungkin sehingga bertan-tan sehari di seluruh negara. Oleh yang demikian, bekalan makanan mestilah berjalan lancar dan mencukupi. Ada beberapa jenis rumput yang dikenalpasti sesuai untuk ternakan ini seperti rumput napier. Mungkin yang menjadi sedikit masalah ialah penyediaan kawasan tanaman rumput ini dengan luas.

Bagaimana jika diadakan kerjasama dengan pihak pengurusan lebuhraya-lebuhraya besar untuk mengusahakan tanaman rumput yang bersesuaian sebagai makanan ternakan ini di kiri dan kanan lebuhraya? Apabila cukup saiznya, rumput dipotong, dikumpul dan dibekalkan kepada pengusaha ternakan. Jumlah keluasan mengikut panjang lebuhraya membolehkan penanaman dan pemotongan rumput secara berperingkat dijalankan dan ini mudah-mudahan dapat memastikan bekalan berterusan.

Saya rasa ini juga merupakan salah satu peluang perniagaan, sekaligus memenuhi permintaan pengusaha. Terima kasih.

1 ulasan:

Rantong berkata...

Bagus idea tu. Perlu diketengahkan..

_______________________
View Profile: Rantong™