Selasa, 13 Mei 2008

KEBUN AWAM

Berkebun mungkin merupakan antara satu aktiviti yang digemari masyarakat kita dan sesetengahnya mengkin menjadikannya sebagai hobi di masa terluang. Ada yang berkebun bunga untuk mengindahkan suasana persekitaran dan ada pula berkebun sayur untuk menikmati hasilnya sambil mengurangkan perbelanjaan membeli sayuran atau buahan di pasar. Ada pula yang berkebun untuk mencari rezeki dengan memasarkan hasil-hasil kebunnya.


Di sini saya tertarik terhadap satu idea untuk mengadakan satu Kebun Umum bagi kegunaan masyarakat setempat secara berkongsi. Terutamanya di penempatan-penempatan moden atau membangun seperti di Subang Jaya, Shah Alam dan lain-lain. Kebun Umum ini mungkin boleh disediakan oleh Pihak Berkuasa Tempatan secara percuma, diadakan peraturan dan diselia dengan baik. 

Masyarakat setempat boleh pula ke kebun tersebut dan berkongsi dengan baik menggunakan tanah yang diperuntukkan untuk mereka berkebun. Hasilnya boleh dinikmati bersama. Mungkin melalui usaha sebegini, semangat kejiranan dan muhibbah di kalangan anggota masyarakat dapat dieratkan lagi. 

Tambahan pula aktiviti berkebun pula merupakan satu bentuk senaman yang berkesan dalam menjaga kesihatan. Antara tanaman yang boleh ditanam seperti sayuran, herba dan buah-buahan yang tidak terlalu besar pokoknya.

Tiada ulasan: