Jumaat, 24 Jun 2011

SEDEKAH UMUM DI MASJID


Sebagai umat Islam, kita sangat dituntut memakmurkan masjid dengan solat jamaah, majlis ilmiah, program mahabbah, kemasyarakatan, ihya Ramdhan, forum dan lain-lain perkara kebaikan terutamanya yang membawa ke arah kebaikan umum komuniti setempat.

Untuk melaksanakan pelbagai program di masjid, termasuklah pengurusan fardhu kifayah seperti pusat kaunseling setempat, khairat pengurusan jenazah, dan juga perkara-perkara yang melibatkan keceriaan masjid dan kawasan sekitarnya memang memerlukan perbelanjaan yang agak banyak dan berterusan. Sebahagian sumber perbelanjaan diperolehi melalui hasil sumbangan orang ramai dan masyarakat setempat.

Sumbangan kepada masjid biasanya diberikan di dalam bentuk wang yang dimasukkan ke dalam tabung masjid atau diserahkan terus kepada pihak pengurusan masjid.

Saya merasakan ada sumbangan-sumbangan di dalam bentuk lain boleh juga dihulurkan oleh orang ramai yang ingin membuat kebajikan dan mencari redha Ilahi. Antaranya: mendermakan selipar untuk kegunaan umum (di tandas atau di tempat wudhu), meletakkan botol minyak Attar yang harum di beberapa tempat yang bersesuaian dalam masjid (seperti di pintu-pintu masuk) supaya boleh digunakan jamaah lain, meletakkan botol sabun pencuci tangan/pembasmi kuman di kawasan wudhu, atau lain-lain lagi perkara kecil namun diperlukan oleh sesetengah orang lain.

Selamat bersedekah.

Tiada ulasan: